Hier kan u de verschillende vragen en antwoorden terugvinden die gesteld zijn ivm de testfase "methodiek zorgzwaartebepaling minderjarigen". Het antwoord kan je lezen door op de vraag te klikken.
Hier kan u de verschillende vragen en antwoorden terugvinden die gesteld zijn ivm de testfase "methodiek zorgzwaartebepaling minderjarigen". Het antwoord kan je lezen door op de vraag te klikken.
Kunnen inschalingen tijdens de civiele noodsituatie omwille van COVID 19 (= van 13 maart 2020 tem 17 juli 2020) doorgaan?
Het VAPH raadt aan om fysieke contacten in het kader van de testfase van de ‘methodiek zorgzwaartebepaling voor minderjarigen’ te vermijden. Deze maatregel geldt dus voor uw contacten met zowel de minderjarige cliënten als de informanten (ouders, begeleiders, ...) die deelnemen aan het onderzoek. Bezoeken van het multidisciplinair team aan de cliënt en informanten (in de thuissituatie of in de voorziening) moeten tot nader order geannuleerd worden. Ook de bezoeken van de cliënt en informanten aan het kantoor van het multidisciplinair team moeten tot nader order geannuleerd worden. Concreet betekent dit dus dat de inschalingen in functie van het onderzoek moeten uitgesteld worden.
Nieuw: zal de timing van de testfase wijzigen nav de corona-maatregelen?
Sinds oktober hebben we de testfase herstart nadat die eerder werd uitgesteld wegens de COVID-19 crisis. Ondertussen zien we een heropflakkering in de cijfers en merken we dat een aantal deelnemers afhaken uit angst voor COVID-19 besmettingen. Tegelijkertijd zijn inschalingen voor de testfase, in zoverre ze de veiligheidsregels respecteren, nog steeds mogelijk.
We willen jullie graag een langdurig kader aanreiken om een correcte beslissing te kunnen maken of een inschaling voor de testfase kan doorgaan. Het volgen van de algemene regels rond hygiëne, gebruik van beschermingsmateriaal en social distancing zijn van groot belang:
Indien er niet kan voldaan worden aan de regels van de testafname (face-to-face met twee informanten) en/of aan de veiligheidsmaatregelen, dan dient de inschaling te worden uitgesteld.
Indien er voldaan kan worden aan de regels van de testafname en de veiligheidsmaatregelen, dan kan de testafname doorgaan.
Ook lokale veiligheidsmaatregelen binnen bijvoorbeeld voorzieningen kunnen van kracht zijn (bijvoorbeeld een bezoekregeling). Uiteraard moeten deze lokale veiligheidsmaatregelen gevolgd worden en moet u de afweging maken of deze nog in overeenstemming zijn met de regels van de testafname, indien dit niet zo is dan moet de inschaling opnieuw worden uitgesteld.
Zoals eerder werd meegedeeld is de deadline van de testfase (februari 2020) ook afhankelijk van de impact van COVID-19 en ander factoren zoals de druk op de reguliere werking van MDT’s (bijvoorbeeld bij een nieuwe reeks PAB-toekenningen). Over een nieuwe deadline zal gecommuniceerd worden zodra de toestand van de COVID-19 crisis dit toelaat.
Volgende drie infonota’s zullen u verder helpen bij het maken van de juiste beslissing:
20.183_nieuwe_normaal.pdf: terugkeer naar het ‘nieuwe normaal’ (UPDATE 28/10/2020)
24.07infonota_heropflakkering_lokale_aansturing_1.pdf: Opflakkering COVID-epidemie: lokale aansturing en mogelijke maatregelen.
infonota_20_151_maatregelen_mdts_en_dops_na_17_juli.pdf: Update maatregelen voor MDT’s en DOP’s naar aanleiding van het coronavirus
In welke volgorde neem ik de schalen best af?
Zoals ze nu gepresenteerd worden is de meest logische manier. Ze zijn aflopend in tijd (altijd, laatste 6 maanden, laatste 3 maanden) en worden moeilijker afhankelijk van de situatie en de beperkingen van het kind. Het starten met SEV of SGZ is bijvoorbeeld niet aangewezen. ABAS geeft al een goed algemeen beeld van de minderjarige en is daardoor meest aangewezen om mee te starten.
Er zijn meerdere versies van ABAS. Specifiek voor hulpverleners, voor kinderen, voor ouders, ... Moeten we de ABAS verschillende keren afnemen?
Nee, enkel de versie die je hebt meegekregen voor ouders/verzorgers moeten afgenomen worden, ook als de minderjarige zelf informant is.
Wat moet je doen indien de ene informant aangeeft dat de cliënt een bepaalde handeling niet kan in de thuiscontext en de andere informant geeft aan dat de cliënt deze handeling wel kan uitvoeren in het MFC waar de cliënt verblijft?
Hier kan je best op doorvragen zodat je goed zicht krijgt op de specifieke situatie: waarom kan de cliënt dit wel in de voorziening en niet in de thuiscontext? Indien een voorziening een specifieke omkadering biedt, mag dit ook gezien worden als ondersteuning. Dit reken je mee in je score, anders leidt de score tot een onderschatting.
Communicatie: de minderjarige is doof en kan in gebaren mama, papa, adres, … geven. Hoe scoor ik?
Een score boven 0 is hier minstens van toepassing. Het kind laat de handeling zien in zijn eigen taal.
Communicatie - Item 19: “Vermijdt om steeds te herhalen wat hij zegt”. Hoe interpreteer ik dit?
Dit is een van de vragen met een dubbele negatie. Herhaalt het kind steeds opnieuw hetzelfde = score 0. Hij vermijdt nooit herhaling, integendeel hij is niet in staat om het gedrag te vermijden.
Gezondheid en veiligheid - Item 11: De minderjarige vertrouwt niemand. Ze zou eerder luisteren naar vreemden dan naar een vertrouwenspersoon
Als de minderjarige niet gehoorzaamt vanuit onwil (maar op zich wel zou kunnen gehoorzamen), dan is score 1 gepast. Het deel van enkel luisteren naar vreemden wordt gescoord binnen de SIS-vragenlijst, nl welke ondersteuning dient geboden te worden om misbruik te voorkomen?
Spel en vrije tijd - Item 6: Kijkt naar afbeeldingen of leest boeken of tijdschriften tijdens vrije tijd. Wat als iemand alleen naar afbeeldingen kijkt en geen boek kan lezen?
In de vraag is er sprake van ‘of’: afbeelding kijken of boek lezen. Indien men één van de twee activiteiten kan, is dit voldoende. Dit item is leeftijdsafhankelijk, sommige kinderen kunnen nog geen boek lezen, maar kijken wel naar afbeeldingen.
Spel en vrije tijd - Item 17: De minderjarige kiest ervoor om een hele woensdagmiddag op zijn play-station te spelen op zijn kamer. Hoe scoren?
Als dit een keuze is van de minderjarige, die hij op voorhand plant, en hij vindt dit een leuke activiteit dan is de score 3. Of dit een goed idee is om een hele dag achter PS te zitten en of de ouders dit oké vinden staat hier los van.
NIEUW: Zelfsturing - Item 5: “Vermijdt om een leugen te vertellen om straf te ontlopen.” Hoe formuleer ik dit makkelijker?
NIEUW: Sociaal - Item 11: “Is graag gezien bij leeftijdsgenoten.” Gaat het hier over kalender- of ontwikkelingsleeftijd?
Wat als het niveau van het kind te basaal is en de betrokken vaardigheid nog niet verworven is (bv. vergeetachtig, maar kind vertoont sowieso weinig leergedrag) of niet beoordeeld kan worden (bv. voelt zich waardeloos)?
Deze schaal peilt naar probleemgedrag dat wijst op de aanwezigheid van bepaalde aandoeningen. Normaal gezien is deze schaal ontwikkeld voor kinderen met een niveau tussen vier en 18 jaar. Bij jongere kinderen of kinderen met een lager ontwikkelingsniveau moet je soms wat vertalen naar gedrag dat kan wijzen op een laag zelfbeeld (voelt zich waardeloos),.. Bij sommige items zal je echter ook hiermee niet verder geraken (bv. is vergeetachtig, begint vechtpartijtjes bij een diep verstandelijk gehandicapt kind in een zitschelp). In dat geval vul je een score 0 in.
ITEM 2 - 'Praat aan één stuk door': Het kind praat niet, maar maakt de hele dag door ergerlijke geluiden. Mag dit hier gescoord worden?
Dit item peilt naar hyperactiviteit. Het lijkt dus niet uit te maken of het effectief om praten gaat, dan wel om het maken van geluiden. De geluiden moeten dan wel aan één stuk door gemaakt worden.
ITEM 34 - 'Is thuis of op school ongehoorzaam, luistert slecht': Hoe moet je scoren als een kind owv ADHD-problematiek heel vaak niet heeft gehoord wat je zegt?
Dit item peilt naar het ongehoorzaam zijn van het kind. Het gaat dus om het niet opvolgen van instructies die je wél gehoord hebt. Niet om onoplettendheid.
ITEM 47 - 'Kan overdreven geboeid raken door één bepaald ding of geluid': Vallen rituelen hieronder?
Neen.
Deze lijst is niet van toepassing. Moet ik hem toch afnemen?
JA, voor het experimenteel onderzoek is het heel belangrijk dat we op alle vragen een antwoord hebben. Je kan de vragenlijst versneld afnemen door de informanten de vragen te laten lezen en te vragen of er een item tussen staat dat op hun kind van toepassing is. Voor alle items geef je een score 0.
De minderjarige vertoont het gedrag niet thuis, maar wel naar klasgenootjes toe. Mag dit gescoord worden?
Ja, je mag medebewoners omzetten naar klasgenootjes of vriendjes bij een vereniging.
ITEM 29 - 'Slaapstoornissen': Wat wordt verstaan onder 'slaapstoornissen'?
Hiermee worden problemen bij het in- of doorslapen bedoeld.
Tip
Ga uit van wat je moet doen om het gedrag te voorkomen. Stel niet zozeer de vraag komt het voor? Vb: Als owv fixatie het gedrag niet meer voorkomt, dan moet dit alsnog hoog gescoord worden. Het gedrag wordt in deze situatie voorkomen door een maatregel. Zonder deze maatregel zou er dagelijks ondersteuning aanwezig moeten zijn
De richtlijnen in de handleiding van de methodiek zorgzwaartebepaling voor minderjarige pmh verschillen soms van de richtlijnen geformuleerd in de handleiding van de individuele schalen. Welke richtlijnen dienen we te volgen?
Indien bepaalde richtlijnen verschillen in beide handleidingen, dient steeds de richtlijn uit de handleiding van de methodiek zorgzwaartebepaling voor minderjarige pmh gevolgd te worden.
NIEUW: Welke documenten moeten ingevuld en bezorgd worden aan het VAPH om een inschaling volledig correct in te dienen?